Monumentendag 2015

     

Wat een dag! (12 sept. 2015) Ik heb echt hele mooie foto's gemaakt, ben er superblij mee. Voor mijn doen niet veel, maar wel goed!
Ik was ook moe, maar zeker blij gisteravond. Gelukkig hadden we goed weer, en we zijn bij alle monumenten gastvrij ontvangen, super!
Diana had een mooie locatie in de stad geregeld, wat erg fijn was! Diana en eigenaar van het pand, Bedankt!(ook voor de Koffie).
Alle prachtige kostuums en mooie mensen, bedankt voor de leuke, gezellige dag en jullie medewerking! Soms vraag ik lastige poses van de modellen, maar geen enkele wanklank gehoord! Super!
Het Stadsmuseum, ook fijn dat we bij jullie terecht konden en de organisatie van open monumentendag, fijn dat we zo konden samenwerken.

Ik heb nu alle foto's van de andere fotografen gezien. Zo prachtig! Wat een prachtig werk en wat jammer dat we het niet kunnen laten zien aan de wereld. Kunnen we niet een Expo maken?

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 28 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland.
 
Catharinakapel
 

Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan. Het monument is dé plaats waar kunst en ambacht samenkomen. Daarom volop aandacht voor de architectuur – moeder aller kunsten – van het monument zelf, dit keer op een speciale manier uitgelicht. Maar ook de toegepaste kunsten die daarin te zien zijn, en de inspiratiebron die monumenten zijn voor andere kunstvormen, zoals podiumkunsten, beeldende kunsten, letteren of muziek. 

 

 Stadshuis. De raadzaal dateert uit 1727. De wanden zijn bekleed met goudleer behang.


Tegelijkertijd wordt ook de ambachtskant – vaak kunstzinnig vormgegeven – in het monument op deze Open Monumentendag belicht: het stucwerk, de wandbeschilderingen, de tegeltableaus, het metselwerk, de betimmeringen, glas-in-lood. En dan zijn nog niet de ambachten genoemd gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, het serviesgoed en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of de hovenier.

 Krycokelder
 

Bij gebouwen waar representatie een belangrijke rol speelt zijn de toegepaste en vrije kunsten het rijkst vertegenwoordigd en krijgt het  – decoratieve – ambachtswerk een bijna exclusieve status; of het nu particuliere woonhuizen, stadspaleizen, religieuze monumenten, openbare gebouwen, winkels of kantoren zijn. 

Stadsmuur 

Maar ook bij meer sobere gebouwen, waar de indeling en inrichting bijna uitsluitend utilitair is, zoals industrieel erfgoed als smederijen, werkplaatsen, of boerderijen is de link met ambacht volop aanwezig.

 Vischpoort


Is er een betere plek denkbaar waar zoveel verschillende vormen van ambacht, zowel oude als hedendaagse, samenkomen en te zien zijn, dan bij een monument?

 

Op Open Monumentendag valt het allemaal samen en krijgen kunsten en ambachten ruim baan. Kunstenaars en vaklieden tonen hun kunnen, monumenten in restauratie krijgen speciale aandacht en vertellen hun verhalen aan bezoekers.


 Stadshuis
 
 
Meer dan vierduizend unieke monumenten zijn dat weekend gratis voor iedereen toegankelijk en er worden speciale rondleidingen en eenmalige activiteiten georganiseerd. Al die monumenten die meedoen zijn herkenbaar aan de Open Monumentendag-vlag.

 
    

 
 
 
In Harderwijk zijn  we met een groep steampunkmodellen en fotografen de mooie plaatsen gaan bezoeken en hebben photoshoots gedaan.
 
  Guinevere "the rebel"Fox


Welkom in de monumenten van Harderwijk

Nieuw: workshops en demonstraties tijdens Open Monumentendag Harderwijk

HARDERWIJK - Hanzestad Harderwijk is een stad met een rijk verleden. Die geschiedenis is nog altijd terug te vinden in de vele monumenten, de oude pleinen en de pittoreske straatjes. Tijdens de 29e Open Monumentendag, op zaterdag 12 september, is het dan ook zeer de moeite waard om de opengestelde monumenten te bezichtigen.

 klooster

Een nieuw element dit jaar is een aantrekkelijke serie workshops en demonstraties. Zo is de hele dag de smid actief bij Veluvia; in Molen De Hoop wordt men ingewijd in de achtergrond van molenartikelen; in de Vischpoort vertelt Aalt Jansen vissersverhalen en laat Levende Historie zien hoe netten worden geboet. Cultuurkust verzorgt demonstraties edelsmeden en gevelstenen maken; op Zuiderzeestraatweg 159 in Hierden is te zien hoe wol wordt gesponnen.Open Monumentendag Harderwijk wordt in 2015 opnieuw georganiseerd door het Platform Historisch Harderwijk, nauw betrokken bij het Verhaal van de Stad. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met het Gilde van Harderwijker Stadsgidsen en de Stichting Rondeel.

 

‘De geschiedenis is terug te vinden in geschreven documenten, in verhalen die worden verteld en in voorwerpen en gebouwen’, vertelt Liek Mulder, voorzitter van het Platform Historisch Harderwijk. ‘Aan de ene kant staat het verleden vast, het ligt immers achter ons en kan niet worden gewijzigd, maar toch is het in ontwikkeling. We ontdekken namelijk steeds meer over de geschiedenis van Harderwijk en kijken daardoor ook anders naar de stad.’Wist u bijvoorbeeld dat de toren van de Grote Kerk op een bepaald moment is ingestort en een groot deel van het schip en het orgel heeft verwoest? Dat de Straat van Sevenhuysen bijna drie eeuwen lang Pesthuissteeg heette? Wist u dat Harderwijk ten tijde van de Hanze beschikte over vijf stadspoorten? En hebt u zich al eens verdiept in de schoonheid en de betekenis van de gebrandschilderde ramen van de Catharinakapel?
 


Open Monumentendag is bij uitstek dé dag om een stadswandeling te maken door Harderwijk en al deze panden te bezoeken. De opengestelde panden zijn te herkennen aan een vlag of spandoek. Natuurlijk is ook het Stadsmuseum Harderwijk geopend. Onder leiding van deskundige gidsen kunt u zich in dit fraaie monument laten rondleiden.
 
 
 
Home