Steampunk


 
Steampunk

Het genre kan omschreven worden als ‘Victoriaanse science fiction.’ De rode draad in heel deze stroming is speculatieve fictie. De steam in de term verwijst naar verhalen die zich afspelen in de lange negentiende eeuw, toen stoom nog de primaire krachtbron was. De punk verwijst naar het chaotische, naar afgebrokkelde waarden. Hoewel er vele subgenres bestaan, hebben ze allen gemeen dat moderne technologie, zoals computers en i-phones, vermengd wordt met door stoom aangedreven apparaten. Een veel voorkomend element in het genre is dan ook het tandwiel, het symbool bij uitstek voor het gemechaniseerde tijdperk.

De term ‘steampunk’ zien we voor het eerst opduiken in de jaren tachtig van de twintigste eeuw. De oorsprong van het genre moeten we echter veel vroeger zoeken bij schrijvers van science fiction zoals Jules Verne en H.G Wells. Hun boeken handelen over geavanceerde, voor hun tijd, futuristische technologieën.
Hoewel er vandaag de dag verschillende subgenres binnen de steampunk bestaan, hebben ze allen gemeen dat ze een nostalgische sfeer uitademen. Of het genre nu gecombineerd wordt met de gothic horror van de negentiende eeuw of met meer middeleeuwse elementen, allen zijn ze vol creativiteit en verbeelding. Escapisme is van alle tijden en dat bewijst ook de steampunk vandaag. Een festival vol verklede mensen, getooid met hoge hoeden, futuristische brillen en middeleeuwse wapendracht, je komt het niet alle dagen tegen.

 We proudly present: La mystère du pole!

Deze film is het resultaat van een bijzondere samenwerking. Technieken uit het papieren theater werden gecombineerd met technieken van de vroege film en vervolgens overgoten met hedendaagse technieken van de hand van Harry Oudekerk. Het bekijken waard!

Het verhaal beschrijft een hachelijke zoektocht naar de Zuidpool nadat er lange tijd niets meer vernomen werd van Cpt. Grant; de vader van Belle Grant.

De foto's werden gemaakt door Manja Knoop. Figuratie: Michael Oosterhuis,Cas HofsteeNatasja Sloot, Annabel Sloot, Diana VivasMarian Vinke enLian Kooiman.

 

Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen   
 
Op LALALand werd de film gedraaid: "De Reisavonturen van Julie Verne of Het Geheim van de Pool". 

Daar was ik (Harry Oudekerk) een aantal maanden zoet mee en als je het gemist hebt; jammer dan.


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Het materiaal voor de film was ook bedoeld om een nieuwe Papiertheater voorstelling mee te maken. 
Daar ben ik( Harry Oudekerk)  al weer een tijdje mee bezig. 
In deze voorstelling gaat Julie Verne, het nichtje van de schrijver, samen met Passepartout naar de Noordpool om die als eerste vrouw te ontdekken en te claimen voor Frankrijk, hoewel Engeland en Duitsland daar andere ideeën over hebben!

Geheel in de stijl van de film pionier George Melies ontmoeten ze onderweg allerlei gevaren en op hun reis langs de sterrenbeelden zien ze o.a. "De Tweeling". 
Deze voorstelling gaat eind september lopen in ons theater( Vischmarkt Papierentheather) en zal ook te zien zijn tijdens het 2017 Papierentheaterfestival rond de Harderwijker Vischmarkt".

"Nu de grafiek voor de nieuwe voorstelling klaar is is het wellicht het moment om de 14 minuten lange film over over Julie's avonturen aan de Zuidpool openbaar te maken. De film werd gemaakt met behulp van de foto's gemaakt door Manja Knoop en was een co-produktie van Godelieve Sloot (Emma McMurphy ) en het Vischmarkt Papierentheater",  Harry Oudekerk.


Afbeelding invoegen 


Dieselpunk is een aanvulling op de steammpunk en hierbij word er meer naar de periode van 1900 tot 1950 gekeken.
 
 
 
 
 
 
 

Afbeelding invoegen
   
 
 
 
 
 
 

 
 

 
    
 
 
 
  
     
  
 
 
 
 
  
   

 

 
 
   
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
  
 
 
    
 
 
 
 
 
 
 
    
 
 
                                                                                                                                                                                                                             
 
 
 
meer foto's in  Fotoalbum
 
 
 
 
Home