Valkenburg

 
 
Een bezoekje naar Valkenburg is altijd leuk, ook heel leerzaam. Ik logeerde in het Parkhotel Valkenburg en dat is een prachtig gebouw ontworpen door Cuypers.
 
Dit imposante gebouw wordt in 1890 door Pierre Cuypers ontworpen als Kurhaus ‘ 't Huis ter Geul’. Het is een opdracht van de N.V. Maatschappij tot exploitatie van een rust- en herstellingsoord waarin Pierre Cuypers zelf zitting heeft. Het sluit aan bij de kuurgedachte die in die tijd, vooral in Duitsland opgang doet.

De exploitatie is geen succes, in 1911 wordt het pand overgenomen door de Franse Paters Redemptoristen, die uit Frankrijk verdreven zijn. Ze maken er een klooster van.
 
In 1939 wordt het weer hotel en krijgt het de naam Parkhotel Rooding. Een tijd van bloei breekt aan. 

 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Door velen wordt Pierre Cuypers gezien als de aartsvader van de moderne Nederlandse architectuur. Zelden is een Nederlandse architect bepalender geweest voor het beeld van zijn tijd dan de Roermondse architect Pierre Cuypers (1827-1921). Niet alleen bekende bouwwerken als het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam zijn nationaal bekend, ook de vele katholieke kerkgebouwen met hun neogotische torens, die onverbrekelijk horen bij het beeld van Nederlandse steden en dorpen.

 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 
Afbeelding invoegen
 

Beschrijving van Parkhotel Rooding, voormalig Kurhaus Huis ter Geul

Inleiding In Chaletstijl in 1892 in opdracht van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van een rust- en herstellingsoord te Valkenburg of aangrenzende streek, naar een ontwerp van architect Dr. P.J.H. Cuypers gebouwd KURHAUS. Het Kurhaus is fraai gesitueerd tegen de hellingen van de Heunsberg en wordt omgeven door tuinen met gazons en groenaanplant. De naoorlogse aan-, op- en bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming. Omschrijving: Het voormalige Kurhaus heeft een L-vormige plattegrond telt drie deels vier bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met tuiles du Nord pannen. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en hardsteen. Het frontgeveldeel telt vier bouwlagen met haaks op de achtergevel een uitbouw in drie bouwlagen.

Frontgevel met plint geheel in hardsteen uitgevoerd. Rechthoekige houten vensters en deuren deels met bovenlichten, en deels in een segmentboogvormige omlijsting en deels met hardstenen dorpelstenen. De oorspronkelijke entree bevond zich in het licht vooruitspringende rechterfrontgeveldeel met deur in een hardstenen omlijsting en boven de deur in de drie bouwlagen balkons op houten consoles. Aan de linkerzijde van dit vooruitspringende geveldeel in de drie bouwlagen glas-in-lood vensters van diverse afmetingen.

De dakverdieping in de topgevel van de linkerzijgevel met houten beschot in Chaletstijl. De brede dakkapellen zijn een naoorlogse toevoeging. In de linkerzijgevel van de uitbouw bevindt zich o.a. de huidige entree in een licht vooruitspringend geveldeel. Haaks op de rechterzijgevel van de uitbouw bevindt zich een uitbouw in twee bouwlagen. Dit gedeelte is enige tijd als kapel in gebruik geweest. Aan dit geveldeel enkele naoorlogse aanbouwen.

Het INTERIEUR is diverse malen gewijzigd en bevat geen beschermde onderdelen. Waardering: Het voormalig Kurhaus thans Parkhotel Rooding is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Daarnaast bezat het Kurhaus destijds een pioniersfunctie in de Zuidlimburgse regio. Het object bezit architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere belang voor de geschiedenis van de architectuur, voor het oeuvre van architect Dr. P.J.H. Cuypers, en wegens het bijzondere materiaalgebruik.

Ensemblewaarde ontleent dit object aan de situering tegen de Heunsberg en omgeven door parkachtige tuinen. Het voormalig Kurhotel is daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van Valkenburg aan de Geul. Het voormalige Kurhaus is tenslotte van algemeen belang wegens de redelijke mate van architectonische gaafheid van het exterieur en de typologische en functionele zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Tag(s): Openbare Gebouwen Gezondheidszorg Cult.

Rijksmonument nummer: 507262

Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


De Fluweelengrot herbergt tal van geheimen en een schat aan indrukwekkende wandschilderingen, inscripties, vreemde sculpturen in de zachte mergelwand en een romantische kapel daterend uit de Franse tijd (18e eeuw).


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen

 

Afbeelding invoegen


Afbeelding invoegen


In de Tweede Wereldoorlog, tijdens de bezetting door de Duitsers diende de grot als schuilplaats voor de Valkenburgse bevolking en Amerikaanse troepen.


Afbeelding invoegen

 

Home