Home


                                                                                                                  
Beste kijker, welkom op mijn site. Ik ben Manja Knoop, geboren te Meppel in 1962. Al 26 jaar woon ik in Harderwijk met mijn echtgenoot en twee kinderen. Ik heb veel plezier met het maken van foto's, al 28 jaar fotografeer ik, eerst analoog, ook zelf geprint in een doka, maar nu werk ik digitaal.

Mijn foto's staan allemaal in kleine bestanden 1600 pix.
 


 

  Afbeelding invoegen  Afbeelding invoegen
 
Fotoalbum  Elburg botterdagen

 
Week 37: De schreeuw
 
Afbeelding invoegen
 

"Op een avond wandelde ik langs een weg – aan de ene kant lag de stad, onder me lag het fjord. Ik voelde me moe en ziek – ik bleef staan uitkijken over het fjord. De zon ging onder – de wolken waren rood getint als met bloed.
Het kwam me voor alsof de hele natuur aan het schreeuwen was – het was net of ik een schreeuw kon horen. Ik schilderde dat doek, schilderde de wolken als echt bloed. De kleuren schreeuwden. Het resultaat was ‘De schreeuw’ in ‘De Levensfries’.”

(bron: R. Stang, Edvard Munch, leven en werk, Amsterdam, 1979, p. 90). De schreeuw van de Noorse kunstschilder Edvard Munch behoort tot de iconen van de westerse kunstgeschiedenis van de moderne kunst. 
 
Een schilderij dat mij altijd inspireerde is De Schreeuw, Daarom maakte ik deze eigen versie. Soms wil je uit frustratie graag even heel hard schreeuwen. Dat helpt wel, maar waar kan je dat doen? Sommige mensen schreeuwen op Facebook of andere media, maar dat is gevaarlijk, want dat is blijvend, dan is de frustratie niet weg. Woorden zijn krachtig, maar beelden zijn dat ook. Laten we met beide voorzichtig zijn, ik probeer het, maar ik maak ook vergissingen. Soms ben ik zo boos dat ik wil schreeuwen op het internet en dan moet ik het puntje van mijn tong afbijten om het niet te doen. En dan kan ik mijn fotografie gebruiken om me te uiten, zonder anderen in mijn frustratie te raken. Expressionisme
 


 


© Op alle getoonde opnamen berust het copyright bij Manja Knoop. Verveelvuldiging en/of openbaarmaking door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze ook, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Manja Knoop is een niet toegestaan. Bij publikatie is naamsvermelding verplicht.