Migraine


10REDENEN WAAROM MIGRAINE GÉÉN ERGE HOOFDPIJN IS1. Intensiteit van de pijn

 1. Een "hele erge hoofdpijn” kun je niet vergelijken met de pijn van een migraine aanval. Migraine is vaak bonkend of pulserend, soms lijkt het of je hoofd uit elkaar wil barsten of in juist elkaar wordt gedrukt. Sommige migraine patiënten hebben een scherpe stekende pijn, of een brandende pijn. Sommigen hebben een combinatie van al deze soorten pijn..

    Afbeelding invoegen2. De plaats van de pijn

 2. De meeste mensen met migraine (59%)1 hebben een eenzijdige pijn: aan 1 kant van het hoofd. Veel mensen hebben pijn aan beide zijden; soms aan een kant intenser dan aan de andere. De pijn kan overal zitten: ogen, holtes, verhemelte, oren en gezicht.

  3. Migraine pijn wordt erger met beweging

  Migraine wordt erger zodra je je beweegt. Je omrollen in bed kan ondragelijk pijnlijk zijn. Sommige migraine patiënten slaan medicijnen over of drinken veel te weinig, of gaan niet naar de WC omdat het te pijnlijk is om te bewegen.

   4. Migraine gaat vaak gepaard met misselijkheid & overgeven

  Een veel voorkomend misverstand is dat mensen overgeven omdat de pijn zo erg is. Bij andere aandoeningen kan dat inderdaad het geval zijn, maar bij migraine is er wat anders aan de hand. De misselijkheid bij migraine is een apart symptoom; sommige patiënten hebben zelfs misselijkheid zonder hoofdpijn. Ook komt het voor dat de misselijkheid pas komt als de hoofdpijn al weer weg is. 73% van de migraine patiënten hebben misselijkheid als symptoom en 29% geeft ook daadwerkelijk over2 . Overgeven is op zichzelf al geen pretjes, maar als elke beweging vreselijk zeer doet is het helemaal een ellende. Misselijkheid zonder overgeven is ook niet iets om licht op te nemen; sommige patiënten worden extreem mager omdat ze zo vaak te misselijk zijn om te eten. Er is een algemeen misverstand dat mensen misselijk zijn omdat de pijn zo erg is, de misselijkheid  is echter een symptoom dat los staat van de pijn (er zijn enkele patiënten die wel migraine aanvallen hebben met misselijkheid maar zonder de hoofdpijn). 73 %  is misselijk en 29% geeft over.   Overgeven is nooit prettig, maar als elke beweging de pijn verergert is dat niet minder dan verschrikkelijk.  Misselijkheid zonder overgeven is niet iets om licht over te denken.   Mensen met chronische migraine kunnen ongezond veel gewicht verliezen omdat zij vaak zo misselijk zijn.

  5. Overgevoeligheid van de zintuigen

  Licht is te schel, elk geluid is te hard, geuren zijn te sterk en aanraken irriteert tijdens een migraine aanval.  Al deze prikkelingen van onze sensoren kan fysieke pijn veroorzaken.

  6. Zo veel andere symptomen

  De primaire symptomen die worden geassocieerd met migraine -pijn, misselijkheid, overgeven, overgevoeligheid- zijn slechts de meest gebruikelijke. Hieronder een aantal voorbeelden uit een lange lijst van mogelijke migraine symptomen: draaiduizeligheid,  woordvindings problemen, doof gevoel of juist tintelen in het gezicht of handen en voeten, gedeeltelijke verlamming, veel moeten plassen, mistige hersenen, hartritmestoornissen, bloeddrukveranderingen. En er zijn er nog veel meer.

  Afbeelding invoegen 7. Migraine duurt uren of dagen

  Een typische migraine aanval duurt tussen de 4 en 72 uur. Het deel van de ondraaglijke pijn is één van de vier migraine fases.  De migraine kater die zich voordat nadat het ergste deel voorbij is, omvat ook  hoofdpijn en kan enkele dagen duren.  Met chronische migraine is dat dagelijks, de ene migraine aanval gaat over in de volgende  zonder pauze tussen de aanvallen.

    8. Vrij verkrijgbare pijnstillers werken meestal niet

  Zonder recept verkrijgbare medicijnen zoals aspirine, tylenol, en inbuprofen zijn goed voor hoofdpijnen die niet tot de migraine behoren. Deze kunnen effectief zijn vor enkelen met migraine – speciaal die met toegevoegde cafeine- maar deze kunnen net zo goed als snoepjes funtioneren voor de meesten van ons. Op recept verkrijgbare medicijnen geven verlichting aan sommigen, maar anderen hebben geen enkele baat bij welk medicijn dan ook.

  9. Arbeidsongeschiktheid en Disease Burden

  Gedurende een migraine  aanval kan 91% van de patienten niet normaal functioneren  en 53,7% gev aan ernstig rust nodig te hebben. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) stelt dat migraine veruit de meest ontregelende neurologische ziekte is en deze staat in de top 20 van meest ontregelende ziektes van de hele wereld.  De WHO stelt ook dat ernstige, aanhoudende migraine (welke sommige chronische migraine patienten ervaren) net zo ontregelend is als een dwarslaesie.

  Zelfs tussen de migraine aanvallen is een patient niet automatisch zonder symptomen. Hij kan zelfs angstig zijn over de vraag wanneer de volgende aanval zich zal voordoen en hoe zwaar deze zal zijn. Degenen met chronische migraine keren mogeloijk niet terug naar een normale neurologische situatie tussen 2 aanvallen door.

  10. Het stigma

  Gedeeltelijk omdat migraine wordt gezien als "gewoon hoofdpijn” ervaren migraine patiënten een enorm stigma bovenop de ontregelende symptomen.  Een vorig jaar gepubliceerd onderzoek  stelde vast dat dat migraine  hetzelfde stigma heeft als epilepsie. En mensen met migraine gaven aan meer problemen te ervaren met werken dan zij die epilepsie hebben. Onderzoekers stelden ook vast dat mensen met chronische  migraine een groter stigma hebben dan mensen met epilepsie of niet chronische migraine

Afbeelding invoegen     

Mijn held is overleden. Oliver Sacks. Hij schreef boeken over MIGRAINE. Toen ik 20 jaar was dacht ik dat ik een vreselijke AANSTELLER was, omdat iedereen mij dat probeerde te vertellen. Ik was er klaar mee!

Ik vond zijn boek migraine in de leeszaal en dat boek redde mij. Ik kon niet alles begrijpen, maar begreep toen dat migraine WEL een ziekte was en ik niet de enige en een aansteller was.


Het weer heeft grote invloed op mijn migraine aanvallen. Dit kan ik niet beïnvloeden. Voedsel, stress, lichtflitsen, sporten, drank, daar heb ik een beetje invloed op, maar het weer niet, heel vervelend. Wie mij kent weet misschien niet dat ik vaak ziek ben. Al sinds ik mij kan herinneren heb ik migraineaanvallen die drie dagen duren, sommige triggers die ik heb gevonden, zoals bepaalde voedselproducten, kan ik sturen, maar hormonen, het weer, weerswisselingen, heb ik niet in de hand. Mijn leven word in grote mate beïnvloed door deze ziekte. Keuzes die ik maak, ambities die ik niet kan vervullen, mensen die mij niet begrijpen en mijn grote angst voor artsen en andere hulpverleners komen hiervandaan. Door het medicijn Triptanen, kan ik meer uit het leven halen en mijn aanvallen zijn minder(soms) sterk of kan ik stoppen, daardoor is mijn leven een stuk aangenamer geworden. Zeker nadat ik de angst voor een aanval wat los kon laten en weer op pad durfde te gaan of iets te gaan plannen. In mijn familie komt het meer voor en door allerlei nieuwe onderzoekmethode's zal er in de toekomst steeds meer bekend worden over hoe en waar de aanvallen vandaan komen zodat er misschien niet alleen symptoombestrijding, maar ook echt een oplossing komt. De aura's die ik vaak voor een aanval zie zijn heel vaak mooi en geven creatieve vormen, alleen erg lastig als je moet autorijden, daarom durf ik niet ver te rijden, zeker niet op slechte dagen. Ook heb ik last van stemmingswisselingen, waardoor ik soms heel vrolijk en blij door het leven ga en soms heel gesloten en boos ben, ook dat is lastig, omdat de ene dag een ander mens ben dan de andere dag. Toen ik vorig klaagde over weerswisselingen bij de huisarts gaf hij aan als oplossing om te gaan verhuizen naar een land waar dit niet zo sterk voorkomt als in Nederland, Tja, wat moet je daar nu mee? Migraine heeft mijn leven heel erg beïnvloed, niet alleen negatief, het heeft me voor een groot deel gevormd wie ik nu ben.
 
Pijn is onbeschrijfbaar, als chronisch migraine patiënt heb ik veel verdriet en pijn te verwerken gehad en nog steeds, alleen mij zie je als het goed met me gaat en als ik ziek ben en het liefst mijn kop eraf hak zie je mij niet. Advies geven over gedrag, voeding, medicijnen en behandelingen zijn ook pijnlijk, omdat daar een verborgen idee achter zit. Zo van, zie wel als je niet doet wat ik je zeg, dan is het ook wel een beetje je eigen schuld. Alsof je nog niet alles hebt gedaan om af te komen van je pijn en wanneer niets helpt je gaat twijfelen aan jezelf. geef geen advies, maar begrip!!!!!
 
De invloed van het weer op migraine

Migraine is de meest weergerelateerde gezondheidsklacht die er bestaat. Op zichzelf is het een hersenaandoening die de oorzaak is van ‘schele’ hoofdpijn. Het weer kan (net als stress) de klachten uitlokken of versterken.Storingen
Wanneer er een depressie (http://www.weeronline.nl/depressie/3061/0) nadert daalt de luchtdruk, neemt de bewolking toe en stijgt de luchtvochtigheid. Ook neemt de wind vaak toe in kracht. Deze vier parameters kunnen migraineaanvallen uitlokken of verergeren. Daarnaast zorgen extreme hitte, extreme kou en onweer ook voor een verhoogd risico op migraineklachten.Stabiel weer gunstig?
Wanneer een hogedrukgebied in de buurt ligt is vaak sprake van stabiel weer met weinig wind, veel zon en vooral weinig schommelingen. Over het algemeen levert het weer dan een gunstige invloed op de bestaande migraineklachten.Maar ook in stabiele situaties kan extreme kou of hitte optreden, wat de kans op migraine weer vergroot. Daarnaast veroorzaakt fel zonlicht bij sommige mensen ook klachten.Overige oorzaken
Sterke wind zorgt voor een verhoogde kans op migraine. Niet alleen bij depressies is kans op een sterke wind. In de bergen kunnen namelijk ook sterke bergwinden optreden. Ook woestijnwinden kunnen migraine versterken.Daarnaast is luchtvervuiling in stilstaande stadsgebieden ook nadelig voor mensen met migraine. De chemische stoffen in de lucht verminderen de hoeveelheid zuurstof in de lucht. De hersenen zorgen daarom voor een verwijding van de bloedvaten om de zuurstofvoorziening op peil te houden. De bloedvatverwijding oefent druk uit op delen van de hersenen en veroorzaakt hoofdpijn.Bron: "Het weer en de invloed op je gezondheid” van Manfred Kaiser


Home